Wczoraj zrobiłam wegański sernik z nerkowców – bez sera, bez śmietanki i bez cukru 😅 Rozpływa się w ustach 🍰😋
Takie ciasto zawiera w sobie dużo składników odżywczych. Wystarczy zjeść mały kawałek, aby zaspokoić swoją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. My z Piotrkiem podzieliliśmy się ciastem ze znajomymi którzy nas dziś odwiedzili 😉
Nernik to sernik bez pieczenia. Wystarczy zblendować ze sobą składniki i zostawić na 3-4 godziny w lodówce.
Jest ktoś chętny na przepis? 😀
A wszystkie orzechy mam z @dnuts.pl Są świetnej jakości i w dobrej cenie – bardzo polecam! A dodatkowo z kodem „KAWA” macie 7% rabatu na cały asortyment 🙂 W Rzeszowie odbiór za darmo 🙂
Składniki:
Spód:
- ½ szklanki daktyli
- Szklanka migdałów (lub mąka migdałowa lub inne orzechy np. laskowe, brazylijskie)
- Szczypta soli
Krem:
- 300g orzechów nerkowca
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ½ szklanki stałej części z mleka kokosowego
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Polewa:
- 6 łyżek masła orzechowego
- Szklanka mleka roślinnego
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowywaniem nernika wsypujemy nerkowce do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. W osobnej miseczce zalewamy wodą daktyle. Rano odcedzamy nerkowce i daktyle – nie wylewamy zalewy! (Dobrze jest moczyć nerkowce około 10 h, daktyle można moczyć krócej)
- Najpierw przygotowujemy spód. Do spodu możemy użyć gotowej mąki migdałowej lub zblendować całe migdały na drobno. Daktyle blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy do nich mąkę migdałową, szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do foremki na ciasto wyłożonej papierem. Wkładamy do lodówki.
- Przygotowujemy krem z nerkowców. Wsypujemy wcześniej wymoczone nerkowce, sok z cytryny, gęstą część z mleka kokosowego. Całość blendujemy na gładką, kremową masę. Próbujemy i jeśli jest potrzeba dodajemy syropu klonowego lub trochę zalewy z daktyli.
- Gotową masę wykładamy na spód. Odkładamy do lodówki.
- Przygotowujemy polewę. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy masło orzechowe z mlekiem i dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto.
Wskazówki:
- Jeśli użyjemy mniejszej tortownicy to ciasto wyjdzie wyższe.
- Można zrobić sernik z nerkowców bez polewy, a zamiast polewy można na wierz dodać świeże owoce.

