nernik

Wegański sernik z nerkowców

Wczoraj zrobiłam wegański sernik z nerkowców – bez sera, bez śmietanki i bez cukru 😅 Rozpływa się w ustach 🍰😋

Takie ciasto zawiera w sobie dużo składników odżywczych. Wystarczy zjeść mały kawałek, aby zaspokoić swoją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. My z Piotrkiem podzieliliśmy się ciastem ze znajomymi którzy nas dziś odwiedzili 😉

Nernik to sernik bez pieczenia. Wystarczy zblendować ze sobą składniki i zostawić na 3-4 godziny w lodówce.

Jest ktoś chętny na przepis? 😀

A wszystkie orzechy mam z @dnuts.pl Są świetnej jakości i w dobrej cenie – bardzo polecam! A dodatkowo z kodem „KAWA” macie 7% rabatu na cały asortyment 🙂 W Rzeszowie odbiór za darmo 🙂

Składniki:

Spód:

  • ½ szklanki daktyli
  • Szklanka migdałów (lub mąka migdałowa lub inne orzechy np. laskowe, brazylijskie)
  • Szczypta soli

Krem:

  • 300g orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ½ szklanki stałej części z mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu

Polewa:

  • 6 łyżek masła orzechowego
  • Szklanka mleka roślinnego

Przygotowanie:

  1. Dzień przed przygotowywaniem nernika wsypujemy nerkowce do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. W osobnej miseczce zalewamy wodą daktyle. Rano odcedzamy nerkowce i daktyle – nie wylewamy zalewy! (Dobrze jest moczyć nerkowce około 10 h, daktyle można moczyć krócej)
  2. Najpierw przygotowujemy spód. Do spodu możemy użyć gotowej mąki migdałowej lub zblendować całe migdały na drobno. Daktyle blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy do nich mąkę migdałową, szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do foremki na ciasto wyłożonej papierem. Wkładamy do lodówki.
  3. Przygotowujemy krem z nerkowców. Wsypujemy wcześniej wymoczone nerkowce, sok z cytryny, gęstą część z mleka kokosowego. Całość blendujemy na gładką, kremową masę. Próbujemy i jeśli jest potrzeba dodajemy syropu klonowego lub trochę zalewy z daktyli.
  4. Gotową masę wykładamy na spód. Odkładamy do lodówki.
  5. Przygotowujemy polewę. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy masło orzechowe z mlekiem i dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto.

Wskazówki:

  • Jeśli użyjemy mniejszej tortownicy to ciasto wyjdzie wyższe.
  • Można zrobić sernik z nerkowców bez polewy, a zamiast polewy można na wierz dodać świeże owoce.

nernik sernik z nerkowców
nernik sernik z nerkowców

Powiązane posty

roślinny przepis kotlety z buraka

Roślinne kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu! Takie są roślinne kotleciki. Dziś miałam okazję dzielić się swoimi przepisami na zdrowe roślinne
kotleciki roślinne

Meksykańskie roślinne kotleciki z czerwonej fasoli

Cześć! Dziś miałam okazję dzielić się swoimi przepisami na roślinne kotlety w programie Pytanie na śniadanie. Zostawiam Wam również przepis

eBook z roślinnymi przepisami

Potrzebujesz nowych pomysłów na zdrowe i pyszne posiłki? Sięgnij po e-booka „W PODRÓŻY DO ZDROWIA – MOJE ULUBIONE PRZEPISY”! Kup eBooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.