4 składników / prosty przepis / 30 minut
Mój Piotrek jest mistrzem tiramisu 🤗 To on zawsze je robił. Tym razem połączyliśmy siły 🥰 Ja przygotowałam bezglutenowe biszkopty a Piotrek zrobił kremową masę 😀 Gdybym ja robiła masę to użyłabym pewnie mleka kokosowego i w dodatkowych uwagach zostawiam Wam też wskazówkę jak to zrobić.
Na zdjęciu widzicie efekt 😋 Do tego czarna kawa i idziemy na randkę na nasz mały ogródek 👩❤️💋👨
Składniki:
- serek mascarpone 250 g
- 300 ml jogurtu
- 1,5 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 400 ml zaparzonej czarnej kawy
- biszkopty 120 g
- kakao
Wykonanie:
- Najpierw zaparzamy kawę i następnie ją studzimy.
- Do dużej miski wykładamy serek mascarpone, jogurt i ksylitol.
- Wszystko razem miksujemy, tak by uzyskać gładką masę.
- Maczamy biszkopty w wystudzonej kawie (krotko tak żeby biszkopty nie nasiąkły za mocno)
- Następnie kładziemy warstwowo: biszkopty, na to masa serowa, dajemy kakao przesiane na małym sitku. I powtarzamy czynność jeszcze 2 razy. Tiramisu smakuje najlepiej schłodzone w lodówce.
Smacznego!
Dodatkowe uwagi:
- Przepis na bezglutenowe biszkopty znajdziesz TUTAJ
- Masę możesz zrobić również z mleczka kokosowego. Mleczko kokosowe trzeba wsadzić do lodówki na kilka godzin i potem stałą masę mleka kokosowego przekładamy do miski i ubijamy wraz ze słodzikiem i masa gotowa.

