przepis śliwki bez glutenu

Śliwki zapiekane pod bezglutenową kruszonką

Na naszym ryneczku są teraz pyszne słodziutkie śliwki więc korzystamy z sezonu na nie 😀

Śliwki pomagają regulować trawienie i wspomagają metabolizm dzięki dużej ilości błonnika. Mają dużą ilość antyoksydantów i działają antynowotworowo. Poprawiają humor 😜 – a robią to dzięki temu że mają sporo witamin z grupy B, wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie 😀

Przepis jest bardzo łatwy do zrobienia! Może to być propozycja na śniadanie lub na deser 👌😀 Jeśli chcecie podkreślić jesienny klimat to można dodać trochę cynamonu 😌

Składniki:
✔️10 śliwek
✔️70 g mąki jaglanej
✔️70 g mąki kukurydzianej
✔️40 g płatków owsianych
✔️80 g miękkiego masła lub oleju kokosowego
✔️opcjonalnie 2 łyżki siemienia lnianego i 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
1. Wyciągam pestki ze śliwek i kroje na ćwiartki i rozkładam na dnie naczynia żaroodpornego.
2. W osobnej misce robię kruszonką. Wrzucam do niej wszystkie składniki i zagniatam dłońmi. (Gdyby całość się nie łączyła to możemy dodać 2-3 łyżki wody). Następnie posypuję kruszonką śliwki.
3. Całość piekę 30 minut w 180 stopniach.

My zjadamy z jogurtem kokosowym 😋 Można podać też z lodami 🙂 Smacznego i dobrego dnia! ☀️

Powiązane posty

roślinny przepis kotlety z buraka

Roślinne kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu! Takie są roślinne kotleciki. Dziś miałam okazję dzielić się swoimi przepisami na zdrowe roślinne
kotleciki roślinne

Meksykańskie roślinne kotleciki z czerwonej fasoli

Cześć! Dziś miałam okazję dzielić się swoimi przepisami na roślinne kotlety w programie Pytanie na śniadanie. Zostawiam Wam również przepis

eBook z roślinnymi przepisami

Potrzebujesz nowych pomysłów na zdrowe i pyszne posiłki? Sięgnij po e-booka „W PODRÓŻY DO ZDROWIA – MOJE ULUBIONE PRZEPISY”! Kup eBooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.