Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu! Takie są roślinne kotleciki. Dziś miałam okazję dzielić się swoimi przepisami na zdrowe roślinne kotlety w programie Pytanie na śniadanie. Zostawiam Wam również przepis tutaj 🙂
Przepis ten pochodzi z mojego eBooka kulnarnego „W podróży do zdrowia” w którym dzielę się swoimi ulubionymi roślinnymi przepisami. W e-booku zebrałam 40 moich ulubionych i sprawdzonych pysznych i zdrowych przepisów. Wszystkie dania są wegetariańskie, bezglutenowe i bez białego cukru. Przepisy zostały wielokrotnie przetestowane przeze mnie i moich przyjaciół. Używam ich na co dzień.
Składniki:
- 2 szklanki surowych, startych buraków
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1⁄2 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki sezamu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2-3 ząbki czosnku
- olej kokosowy
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili, słodka papryka natka pietruszki
Przygotowanie:
- Kasze jaglaną prażymy chwilę w suchym garnku, następnie płuczemy ją, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza zmięknie.
- Obieramy buraki, ścieramy je na grubej tarce i wrzucamy do dużej miski. Kroimy drobno cebulkę i wrzucamy do miski. Dodajemy ziarna słonecznika i sezamu do całości (ziarna możemy lekko podprażyć na patelni). Dodajemy siemię lniane, czosnek, przyprawy i natkę pietruszki. Następnie wszystko mieszamy.
- Kotleciki formujemy w dłoniach jak płaskie placki i obtaczamy w ziarnach sezamu.
- Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej olejem kokosowym. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Link do nagrania z Pytania na śniadanie gdzie mówię o roślinnych kotlecikach znajdziesz TUTAJ
Pytanie na śniadanie – Kotlety mielone z warzyw hitem kuchni dla wegetarian i nie tylko!
Przepis pochodzi z mojego eBooka kulnarnego „W podróży do zdrowia”