Lubicie placuszki? 😋🤗 My z Beniaminkiem tak! Takie placuszki sprawdzają się na śniadanie i można je też wziąć na spacer z dzieckiem. Mogą też być super deserem 😋
Moje placuszki mają różne składy, staram się je urozmaicać i używam różnych mąk w kuchni. Dzisiaj wrzucam Wam przepis z użyciem mąki jaglanej i mąki z ciecierzycy 🙂
Mąka z ciecierzycy jest wyjątkowo odżywcza. Zawiera aż 20% białka, jest bezglutenowa i zawiera duże ilości kwasu foliowego.
Składniki:
✔️1 szklanka mąki jaglanej
✔️1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
✔️2 jajka
✔️1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
✔️1 banan
✔️dodatki: masło orzechowe, owoce, jogurt kokosowy itp.
Przygotowanie:
1. Do jednej miski wrzucam mąki, jajka, proszek do pieczenia, olej kokosowy i blenduje na gładką mas
2. Dodaje pokrojonego w plasterki banana i mieszam całość łyżka. Odstawiam na około 15-20 minut.
3. Smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
4. Podaje np. z masłem orzechowym, jogurtem kokosowym i owocami 😋🍓🍑
Smacznego!! 🤗
Dajcie znać czy macie swoje ulubione przepis na placuszki? 😀😋