mąka kasztanowa przepis

Placuszki bezglutenowe z mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa ma wyjątkowe właściwości. Jest bezglutenowa. Ma niską zawartość tłuszczu, natomiast wysoką zawartość białka i węglowodanów. Jest wytwarzana z jadalnych kasztanów. Ze względu na słodkawy i orzechowy posmak mąka kasztanowa świetnie sprawdza się w placuszkach i innych wypiekach.

Składniki na około 14 placuszków:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka 
  • około 10 łyżek mąki kasztanowej (może być też inna mąka -kokosowa/ryżowa )
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Banany obrałam, rozgniotłam i skropiłam sokiem z cytryny.
  2. Następnie wbiłam 2 jajka i całość wymieszałam łyżką (można zmiksować).
  3. Na koniec dodałam mąkę kasztanową i proszek do pieczenia i całość zmieszałam.
  4. Smażyłam na beztłuszczowej patelni i placuszki wyszły pycha 🙂

Gotowe placuszki najczęściej zajadam z masłem orzechowym i owocami. Super smakują też z jogurtem kokosowym.

mąka kasztanowa przepis

Powiązane posty

roślinny przepis kotlety z buraka

Roślinne kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu! Takie są roślinne kotleciki. Dziś miałam okazję dzielić się swoimi przepisami na zdrowe roślinne
kotleciki roślinne

Meksykańskie roślinne kotleciki z czerwonej fasoli

Cześć! Dziś miałam okazję dzielić się swoimi przepisami na roślinne kotlety w programie Pytanie na śniadanie. Zostawiam Wam również przepis

eBook z roślinnymi przepisami

Potrzebujesz nowych pomysłów na zdrowe i pyszne posiłki? Sięgnij po e-booka „W PODRÓŻY DO ZDROWIA – MOJE ULUBIONE PRZEPISY”! Kup eBooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.