6 składników / prosty przepis / 10 minut
Co zrobić z liśćmi rzodkiewki? Ja najczęściej robię z nich pesto. Jest to prosty i szybki przepis. Właściwie wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i gotowe. Takie pesto wykorzystuje do makaronów, do kanapek lub jako sos do burgerów warzywnych. Staram się wykorzystywać wszystko w mojej kuchni!
Liście rzodkiewki mają bardzo dużo witamin. Są doskonałym źródłem witaminy C, potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Ponadto posiadają wielką moc odtruwającą organizm z toksyn oraz mają działanie przeciwnowotworowe.
Składniki:
- liście rzodkiewki z jednego pęczka rzodkiewki
- 6 łyżek pestek słonecznika
- 8 łyżek oliwy z oliwek (80ml)
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielona sól i pieprz
- 3 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
- Liście rzodkiewki dokładnie opłucz i wrzuć do pojemnika blendera.
- Słonecznik trzeba prażyć przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumieni. Mieszaj co jakiś czas. Gdy są gotowe wrzuć je do blendera
- Następnie dodaj oliwę, obrany i pokrojony czosnek, sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól i pieprz. Całość zblenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy (lub trochę wody)
- Gotowe pesto możesz wykorzystać od razu np. do makaronu lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Dodatkowe uwagi:
- Liście rzodkiewki możesz umyć w wodzie z łyżeczką sody i octu. W ten sposób lepiej pozbędziesz się pestycydów i bakterii.
- Uprażony słonecznik można zmielić osobno w młynku do kawy lub w blenderze i następnie dodać do pesto i zblendować wszystko razem. Ja jednak najczęściej wybieram szybszą opcję i wszystko wrzucam razem do blendera.
- Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć zalewy z suszonych pomidorów by być bardziej zero waste 😉
- Płatki drożdżowe są zamiennikiem sera. Jest to składnik który można pominąć a i tak pesto będzie dobre.

Dajcie znać w komentarzu jak wypróbujecie pesto z liści rzodkiewki 🙂
Wow ! Na pewno wypróbuję! 😍
super! bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂