Pyszne bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej 🥞😋 To mój sprawdzony przepis na naleśniki. Mąka ryżowa jest subtelna i neutralna w smaku. Próbowaliście już takich naleśników?
Składniki (na około 6 sztuk):
✔️100 g mąki ryżowej
✔️250 ml mleka roślinnego (użyłam tym razem migdałowego)
✔️2 jajka
✔️szczypta soli
✔️olej (u mnie kokosowy)
Przygotowanie:
1. Do miski wrzucam mąkę ryżową, mleko, jajka, sól i łyżkę płynnego oleju. Całość dokładnie mieszam mikserem (możesz też użyć trzepaczki).
2. Patelnię nagrzewam i natłuszczam olejem. Smaże z obu stron do zrumienienia. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta na patelnie mieszam całość ponieważ mąka ryżowa szybko opada na dno miski)
3. Takie naleśniki możemy podać z różnymi dodatkami (zarówno wytrawnymi jak i słodkimi). Ja tym razem zjadłam je z domowym powidłem 😋 Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe od razu po przygotowaniu 🙂

aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
dziękuje bardzo za Twój komentarz! 🙂 też bardzo je lubię 😉