Cześć! Dziś miałam okazję dzielić się swoimi przepisami na roślinne kotlety w programie Pytanie na śniadanie. Zostawiam Wam również przepis tutaj 🙂
Przepis ten pochodzi z mojego eBooka kulnarnego „W podróży do zdrowia” w którym dzielę się swoimi ulubionymi roślinnymi przepisami. W e-booku zebrałam 40 moich ulubionych i sprawdzonych pysznych i zdrowych przepisów. Wszystkie dania są wegetariańskie, bezglutenowe i bez białego cukru. Przepisy zostały wielokrotnie przetestowane przeze mnie i moich przyjaciół. Używam ich na co dzień.
Przepis na ok. 14 sztuk
Składniki:
- 3⁄4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- 3⁄4 szklanki kukurydzy
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1⁄2 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 spory pęczek świeżej kolendry
- opcjonalnie: mała papryczka chili, łyżka płatków drożdżowych, sezam
Przygotowanie:
1. Kasze jaglaną prażymy chwilę w suchym garnku, następnie płuczemy ją, zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym, gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza zmięknie (ale nie za bardzo, bo burgery będą zbyt miękkie).
2. 3⁄4 fasoli miksujemy na gładką masę, a pozostałą część siekamy na małe kawałki razem ze świeżą kolendrą. Do ugotowanej kaszy dodajemy pastę z fasoli, posiekaną fasolę i kukurydzę w całości (dowolna ilość, można mniej), i drobno posiekaną cebulę.
3. Ziarna słonecznika mielimy w młynku i dodajemy je razem ze zmielonymi płatkami owsianymi (można po prostu użyć mąki owsianej) do masy. Następnie wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać płatki drożdżowe i posiekaną papryczkę chili. Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia na kilkanaście minut, aż zgęstnieje. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.
4. Kotlety formujemy dłońmi, co chwila zwilżając je wodą, aby burgery łatwiej się formowały. Obtaczamy je w zmielonych płatkach owsianych lub sezamie. Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą powoli się przypalać i utworzy się charakterystyczna chrupiąca skorupka. Pod koniec pieczenia przewracamy je ostrożnie łopatką na drugą stronę.
Link do nagrania z Pytania na śniadanie gdzie mówię o roślinnych kotlecikach znajdziesz TUTAJ
Pytanie na śniadanie – Kotlety mielone z warzyw hitem kuchni dla wegetarian i nie tylko!
Przepis pochodzi z mojego eBooka kulnarnego „W podróży do zdrowia”