Cześć Kochani! Witam się z Wami słonecznym deserem, które przygotowałam na weekend – Mango Sticky Rice. Jest to ryż ugotowany na mleku kokosowym z mango🥭🥥 Próbowaliście? 🙂
Deser ten poznałam podczas podróży po Chinach choć najbardziej popularny jest on w Tajlandii. Postanowiłam go odtworzyć w swojej kuchni 👩🍳 Jest mega prosty do zrobienia a robi efekt!
Oryginalna wersja jest dość słodka – jednak ja znalazłam sposób by przygotować ten deser w zdrowszej wersji. W oryginalnej wersji często używana jest też specjalna odmiana azjatyckiego ryżu – ryż kleisty. Ale można przygotować też ten deser ze zwykłym ryżem lub ryżem jaśminowym. Deser smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno 😋🙈
Składniki:
✔️1 dojrzałe mango,
✔️szklanka ryżu kleistego,
✔️2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła,
✔️1 łyżeczka soli,
✔️1 puszka (400ml) mleka kokosowego
✔️podprażony sezam opcjonalnie do podania
Przygotowanie:
1.Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy ksylitol i sól, a następnie gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki. Jeśli jest potrzeba to dolewam trochę wody do gotującego się ryżu.
2.Ugotowany ryż studzimy, przekładamy do miseczek i na wierz dajemy pokrojone w kostkę mango🥭🥭🥭
Smacznego!
Deser można przygotować też z innymi owocami np. z bananem, truskawkami, malinami itd. 🍌🍓🍒🥝
Życzę Wam słonecznego i radosnego weekendu! 😀☀️
