Makaron to świetna baza do przygotowania szybkich, sycących i pysznych dań. Przy małym dziecku często moje obiady powstają na szybko. Poniżej bardzo prosty i szybki przepis na makaron. Wykorzystałam do tego dania makaron vege z zielonego groszku ale można użyć każdego innego makaronu.
Mąka z zielonego groszku jest świetną opcją dla wegetarian, ma dużą zawartość białka, jest źródłem błonnika pokarmowego i fosforu. Lubię takie kulinarne nowinki a obecnie jest ich coraz więcej. Możemy kupić mąki straczkowe lub już gotowe makarony z mąk strączkowych. Dla mnie osobiście makaron z mąki z zielonego groszku smakuje lepiej niż makaron z mąki z ciecierzycy – jest subtelnejszy w smaku.
Wykonanie:
Składniki:
- 250 g makoronu z mąki z groszku zielonego (możesz użyć też innego makaronu)
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g białej fasolki ugotowanej
- łyżka oleju kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz, curry
- do podania: jogurt kokosowy i płatki drożdzowe
Przygotowanie:
- Paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju kokosowym. Następnie dodałam 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Całość gotowałam pod przykryciem kilka minut.
- Makaron vege z zielonego groszku przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Gdy makaron był gotowy wymieszałam go z sosem. Całość podałam z jogurtem kokosowym i płatkami drożdżowymi.
