4 składników / prosty przepis / 30 minut
Przepis na bezglutenowe biszkopty, które można wykorzystać do tiramisu (przepis tutaj) lub jako przekąskę dla dziecka. Biszkopty wyszły super! Są bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub mąki jaglanej lub ryżowej)
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
- Najpierw starannie oddzieliłam białka od żółtek (jajka w temperaturze pokojowej). Białka ubiłam na sztywną pianę, następnie dodawałam partiami ksylitol i dalej miksowałam.
- Do ubitych białek dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
- Następnie partiami dodawałam przesiane mąki. Całość mieszałam delikatnie i w jednym kierunku za pomocą łyżki.
- Ciasto można przełożyć do rękawa cukierniczego i tak wyciskać biszkopty lub nakładać porcję łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto pamiętać, by nie układać ich zbyt blisko siebie, bo w piekarniku zleją się w jeden placek.
- Piekłam przez około 12 minut w temperaturze 170 °C kontrolując boki biszkoptów.
Smacznego!
Dodatkowe uwagi:
- Ważne jest żeby długo ubijać białka by piana była na prawdę sztywna.
