Przepis na zdrowe ciasto banoffee 🍰 Przepis jest prosty! A ciasto jest obłędnie 😋 My dziś po długim spacerze wcinaliśmy je do kawy ☕️
Składniki na spód:
✔️szklanka daktyli
✔️szklanka płatków owsianych
✔️1/2 szklanki słonecznika
✔️2 łyżki masła orzechowego
Składniki na karmel:
✔️szklanka daktyli
✔️3 łyżki masła orzechowego
✔️szczypta soli
✔️kilka łyżek wody w której będą moczone daktyle do uzyskania lepszej konsystencji
Potrzebujemy jeszcze:
✔️3 banany
✔️schłodzone mleko kokosowe (polecam Real Thai)
✔️łyżka ksylitolu
✔️opcjonalnie cytryna i kakao lub karob 🙂
Przygotowanie:
- Zaczynamy od spodu. Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 30 minut. Blendujemy razem płatki owsiane i słonecznik. Dodajemy namoczone daktyle i masło orzechowe i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać trochę wody z daktyli dla lepszego blendowania. Gotową masę wykładamy na spód foremki (21cm) wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut – 180 stopni.
- Czas na karmel. Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 30 minut. Następnie wyciągamy je i blendujemy na gładką masę razem z masłem orzechowym i szczyptą soli. Karmel nakładamy na spód.
- Kroimy banany w plasterki, możemy polać je trochę sokiem z cytryny. Układamy je na karmelu.
- Wyciągamy schodzone mleko kokosowe. Wrzucamy do miski wyłącznie stałą część mleka, dodajemy ksylitol i całość ubijamy/miksujemy kilka minut. Wykładamy na banany. Banoffee chowamy do lodówki na około 2-3 godziny lub całą noc. Przed podaniem możemy posypać kakao.
Smacznego! 😀
Kwiatki do ozdoby wzięłam z pobliskiej łąki będąc na spacerze 🌼 Ale czekam też na swoje kwiaty jadalne 🌸🌺 które pierwszy raz posadziłam w tym roku 😀 A wy macie swoje ogródki?

