Tiramisu

4 składników / prosty przepis / 30 minut

Mój Piotrek jest mistrzem tiramisu 🤗 To on zawsze je robił. Tym razem połączyliśmy siły 🥰 Ja przygotowałam bezglutenowe biszkopty a Piotrek zrobił kremową masę 😀 Gdybym ja robiła masę to użyłabym pewnie mleka kokosowego i w dodatkowych uwagach zostawiam Wam też wskazówkę jak to zrobić.

Na zdjęciu widzicie efekt 😋 Do tego czarna kawa i idziemy na randkę na nasz mały ogródek 👩‍❤️‍💋‍👨

Składniki:

  • serek mascarpone 250 g
  • 300 ml jogurtu
  • 1,5 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 400 ml zaparzonej czarnej kawy
  • biszkopty 120 g
  • kakao

Wykonanie:

  1. Najpierw zaparzamy kawę i następnie ją studzimy.
  2. Do dużej miski wykładamy serek mascarpone, jogurt i ksylitol.
  3. Wszystko razem miksujemy, tak by uzyskać gładką masę.
  4. Maczamy biszkopty w wystudzonej kawie (krotko tak żeby biszkopty nie nasiąkły za mocno)
  5. Następnie kładziemy warstwowo: biszkopty, na to masa serowa, dajemy kakao przesiane na małym sitku. I powtarzamy czynność jeszcze 2 razy. Tiramisu smakuje najlepiej schłodzone w lodówce.

Smacznego!

Dodatkowe uwagi:

  1. Przepis na bezglutenowe biszkopty znajdziesz TUTAJ
  2. Masę możesz zrobić również z mleczka kokosowego. Mleczko kokosowe trzeba wsadzić do lodówki na kilka godzin i potem stałą masę mleka kokosowego przekładamy do miski i ubijamy wraz ze słodzikiem i masa gotowa.

tiramisu

Powiązane posty

salatka pietruszka przepis

Sałata z pieczonym korzeniem pietruszki

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *