Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość warzyw i potem wykorzystuje je do kilku potraw.
Do sałatek często dodaje olej REGENOIL LIQUID GOLD. Jest to w 100% naturalny suplement diety, oparty na bazie 13 nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów roślinnych, będących źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej jest wzbogacony naturalnymi witaminami K2 MK7 oraz D3 pozyskaną z porostów, odpowiednia również dla wegan i wegetarian.
Składniki:
✔3 garście sałaty lub rukoli
✔2 pietruszki
✔pół awokado
✔1 mały batat
✔garść pestek słonecznika
✔1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
Sos:
✔1 łyżka zimnotłoczonego oleju (np. lnianego lub RegenOil Liquid Gold)
✔1 łyżka octu jabłkowego
✔1 płaska łyżeczka miodu
Wykonanie:
1. Sałatę dokładnie płuszę i osuszam.
2. Korzeń pietruszki kroje w słupki, batata w dużą kostkę i następnie wkładam do miski i obtaczam w oliwie. Obtoczone warzywa wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złotobrązowy kolor (około 35-40 minut)
3. Między czasie robie sos, czyli mieszkam wszystkie składniki ze sobą.
4. Po upieczeniu warzywa wykładam na sałatkę, dodaje pokrojone awokado i pestki słonecznika i polewam sosem.
Smacznego!