salatka pietruszka przepis

Sałata z pieczonym korzeniem pietruszki

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość warzyw i potem wykorzystuje je do kilku potraw.

Do sałatek często dodaje olej REGENOIL LIQUID GOLD. Jest to w 100% naturalny suplement diety, oparty na bazie 13 nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów roślinnych, będących źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej jest wzbogacony naturalnymi witaminami K2 MK7 oraz D3 pozyskaną z porostów, odpowiednia również dla wegan i wegetarian.

Składniki:

✔3 garście sałaty lub rukoli

✔2 pietruszki

✔pół awokado

✔1 mały batat

✔garść pestek słonecznika

✔1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

Sos:

✔1 łyżka zimnotłoczonego oleju (np. lnianego lub RegenOil Liquid Gold)

✔1 łyżka octu jabłkowego

✔1 płaska łyżeczka miodu


Wykonanie:


1. Sałatę dokładnie płuszę i osuszam.

2. Korzeń pietruszki kroje w słupki, batata w dużą kostkę i następnie wkładam do miski i obtaczam w oliwie. Obtoczone warzywa wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złotobrązowy kolor (około 35-40 minut)

3. Między czasie robie sos, czyli mieszkam wszystkie składniki ze sobą.

4. Po upieczeniu warzywa wykładam na sałatkę, dodaje pokrojone awokado i pestki słonecznika i polewam sosem.

Smacznego!

Powiązane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *