Przerwa na koktajl buraczkowy

Czasami energia w ciągu dnia spada i dopada nas głód, może to czas na przerwę i koktajl? Ja uwielbiam takie przerwy, kiedy mogę przygotować sobie zdrową przekąskę, a dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na energetyczny czerwony koktajl 🙂 Głównym składnikiem będą BURAKI.

BURAK – Czy wiesz, że burak naprawdę ma lecznicze właściwości? Zawdzięcza ją antocyjanom – tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

BANANY – Są bogate w błonnik i trzy cukry – glukozę, sacharozę i fruktozę – dające im niezwykłe niemal właściwości w zwiększaniu poziomów energii. Banany zawierają tryptofan, który przetworzony w organizmie na serotoninę (hormon szczęścia), zwalczają depresję. Banany zawierają także żelazo i potas. Wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą. Mogą również leczyć swędzenie wywołane ugryzieniem komara.

POMARAŃCZA – źródło witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu – są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C.

Do koktajlu możemy dodać IMBIR, który ułatwia trawienie, leczy przeziębienia, łagodzi mdłości oraz dba o jamę ustną, ponieważ działa odkażająco i odświeżająco.

 

Składniki:

✔ 1 świeży burak (możesz użyć ugotowanego lub surowego)

✔ 1 pomarańcza

✔ 1 banan

✔ kawałek imbiru

✔ woda według uznania

Przygotowanie:

Warzywa i owoce umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć wszystko do blendera kielichowego, na końcu dolej wody. Miksujemy i gotowe. Najlepiej wypij od razu!

Mniam!

 

Powiązane posty

salatka pietruszka przepis

Sałata z pieczonym korzeniem pietruszki

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *