mąka kasztanowa przepis

Placuszki bezglutenowe z mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa ma wyjątkowe właściwości. Jest bezglutenowa. Ma niską zawartość tłuszczu, natomiast wysoką zawartość białka i węglowodanów. Jest wytwarzana z jadalnych kasztanów. Ze względu na słodkawy i orzechowy posmak mąka kasztanowa świetnie sprawdza się w placuszkach i innych wypiekach.

Składniki na około 14 placuszków:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka 
  • około 10 łyżek mąki kasztanowej (może być też inna mąka -kokosowa/ryżowa )
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Banany obrałam, rozgniotłam i skropiłam sokiem z cytryny.
  2. Następnie wbiłam 2 jajka i całość wymieszałam łyżką (można zmiksować).
  3. Na koniec dodałam mąkę kasztanową i proszek do pieczenia i całość zmieszałam.
  4. Smażyłam na beztłuszczowej patelni i placuszki wyszły pycha 🙂

Gotowe placuszki najczęściej zajadam z masłem orzechowym i owocami. Super smakują też z jogurtem kokosowym.

mąka kasztanowa przepis

Powiązane posty

salatka pietruszka przepis

Sałata z pieczonym korzeniem pietruszki

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *