Mąka kasztanowa ma wyjątkowe właściwości. Jest bezglutenowa. Ma niską zawartość tłuszczu, natomiast wysoką zawartość białka i węglowodanów. Jest wytwarzana z jadalnych kasztanów. Ze względu na słodkawy i orzechowy posmak mąka kasztanowa świetnie sprawdza się w placuszkach i innych wypiekach.
Składniki na około 14 placuszków:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- około 10 łyżek mąki kasztanowej (może być też inna mąka -kokosowa/ryżowa )
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Banany obrałam, rozgniotłam i skropiłam sokiem z cytryny.
- Następnie wbiłam 2 jajka i całość wymieszałam łyżką (można zmiksować).
- Na koniec dodałam mąkę kasztanową i proszek do pieczenia i całość zmieszałam.
- Smażyłam na beztłuszczowej patelni i placuszki wyszły pycha 🙂
Gotowe placuszki najczęściej zajadam z masłem orzechowym i owocami. Super smakują też z jogurtem kokosowym.
