Naleśniki z mąki ryżowej

Pyszne bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej 🥞😋 To mój sprawdzony przepis na naleśniki. Mąka ryżowa jest subtelna i neutralna w smaku. Próbowaliście już takich naleśników?


Składniki (na około 6 sztuk):
✔️100 g mąki ryżowej
✔️250 ml mleka roślinnego (użyłam tym razem migdałowego)
✔️2 jajka
✔️szczypta soli
✔️olej (u mnie kokosowy)

Przygotowanie:
1. Do miski wrzucam mąkę ryżową, mleko, jajka, sól i łyżkę płynnego oleju. Całość dokładnie mieszam mikserem (możesz też użyć trzepaczki).
2. Patelnię nagrzewam i natłuszczam olejem. Smaże z obu stron do zrumienienia. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta na patelnie mieszam całość ponieważ mąka ryżowa szybko opada na dno miski)
3. Takie naleśniki możemy podać z różnymi dodatkami (zarówno wytrawnymi jak i słodkimi). Ja tym razem zjadłam je z domowym powidłem 😋 Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe od razu po przygotowaniu 🙂

Powiązane posty

salatka pietruszka przepis

Sałata z pieczonym korzeniem pietruszki

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość

2 Replies to “Naleśniki z mąki ryżowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *