makaron vege przepis

Makaron z mąki z groszku zielonego z sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron to świetna baza do przygotowania szybkich, sycących i pysznych dań. Przy małym dziecku często moje obiady powstają na szybko. Poniżej bardzo prosty i szybki przepis na makaron. Wykorzystałam do tego dania makaron vege z zielonego groszku ale można użyć każdego innego makaronu. 

Mąka z zielonego groszku jest świetną opcją dla wegetarian, ma dużą zawartość białka, jest źródłem błonnika pokarmowego i fosforu. Lubię takie kulinarne nowinki a obecnie jest ich coraz więcej. Możemy kupić mąki straczkowe lub już gotowe makarony z mąk strączkowych. Dla mnie osobiście makaron z mąki z zielonego groszku smakuje lepiej niż makaron z mąki z ciecierzycy – jest subtelnejszy w smaku.

Wykonanie:

Składniki:

  • 250 g makoronu z mąki z groszku zielonego (możesz użyć też innego makaronu)
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g białej fasolki ugotowanej
  • łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • do podania: jogurt kokosowy i płatki drożdzowe


Przygotowanie:

  1. Paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju kokosowym. Następnie dodałam 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Całość gotowałam pod przykryciem kilka minut.
  2. Makaron vege z zielonego groszku przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Gdy makaron był gotowy wymieszałam go z sosem. Całość podałam z jogurtem kokosowym i płatkami drożdżowymi.

makaron vege

Powiązane posty

salatka pietruszka przepis

Sałata z pieczonym korzeniem pietruszki

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *