kotlety z selera

Kotlety z selera w panierce

5 składników / prosty przepis / 60 minut

Przepis na kotlety z selera to alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Kotlety są pyszne i pożywne! Jest to też sposób na podanie selera w innej formie. Szczerze mówiąc mi on nie zawsze smakował i szukałam sposobów na to warzywo żeby co jakiś czas pojawiało się na naszych talerzach 😉 Kotleciki z selera zajadam ze smakiem 😀


Składniki:

  • seler


Składniki na panierkę:

  • mąka z ciecierzycy (najlepiej drobno zmielona, ja miałam grubo zmieloną i nie wyszło mi gładkie ciasto) – ok. 100g
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • woda ok 180 ml

Przygotowanie:

  1. Selera obieramy lub nie (można wyciąć tylko korzeń i dobrze umyć seler). Następnie kroimy go w plasterki szerokości ok. 1 cm i gotujemy do miękkości (około 20 minut)
  2. W misce przygotowujemy panierkę. Wrzucamy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Następnie w gotowej panierce maczamy plastry selera i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Dodatkowe uwagi:

  1. Selera można ugotować w całości a następnie ostudzić i pokroić w plastry.
  2. Kotleciki możemy również smażyć na patelni.
  3. Mąkę z cieciorki można zastąpić mąką kukurydzianą.

Powiązane posty

salatka pietruszka przepis

Sałata z pieczonym korzeniem pietruszki

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *