5 składników / prosty przepis / 60 minut
Przepis na kotlety z selera to alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Kotlety są pyszne i pożywne! Jest to też sposób na podanie selera w innej formie. Szczerze mówiąc mi on nie zawsze smakował i szukałam sposobów na to warzywo żeby co jakiś czas pojawiało się na naszych talerzach 😉 Kotleciki z selera zajadam ze smakiem 😀
Składniki:
- seler
Składniki na panierkę:
- mąka z ciecierzycy (najlepiej drobno zmielona, ja miałam grubo zmieloną i nie wyszło mi gładkie ciasto) – ok. 100g
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- woda ok 180 ml
Przygotowanie:
- Selera obieramy lub nie (można wyciąć tylko korzeń i dobrze umyć seler). Następnie kroimy go w plasterki szerokości ok. 1 cm i gotujemy do miękkości (około 20 minut)
- W misce przygotowujemy panierkę. Wrzucamy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie w gotowej panierce maczamy plastry selera i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Dodatkowe uwagi:
- Selera można ugotować w całości a następnie ostudzić i pokroić w plastry.
- Kotleciki możemy również smażyć na patelni.
- Mąkę z cieciorki można zastąpić mąką kukurydzianą.