bez glutenu biszkopty

Bezglutenowe biszkopty

4 składników / prosty przepis / 30 minut

Przepis na bezglutenowe biszkopty, które można wykorzystać do tiramisu (przepis tutaj) lub jako przekąskę dla dziecka. Biszkopty wyszły super! Są bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (lub mąki jaglanej lub ryżowej)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Najpierw starannie oddzieliłam białka od żółtek (jajka w temperaturze pokojowej). Białka ubiłam na sztywną pianę, następnie dodawałam partiami ksylitol i dalej miksowałam.
  2. Do ubitych białek dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
  3. Następnie partiami dodawałam przesiane mąki. Całość mieszałam delikatnie i w jednym kierunku za pomocą łyżki.
  4. Ciasto można przełożyć do rękawa cukierniczego i tak wyciskać biszkopty lub nakładać porcję łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto pamiętać, by nie układać ich zbyt blisko siebie, bo w piekarniku zleją się w jeden placek.
  5. Piekłam przez około 12 minut w temperaturze 170 °C kontrolując boki biszkoptów.

Smacznego!

Dodatkowe uwagi:

  1. Ważne jest żeby długo ubijać białka by piana była na prawdę sztywna.

Powiązane posty

salatka pietruszka przepis

Sałata z pieczonym korzeniem pietruszki

Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na sałatkę z warzywami pieczonymi w piekarniku. Często robie tak że piekę większą ilość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *